connexió a Aruba [L'elecció o preferència reflexiva]

L’objecte de la deliberació és el mateix de la preferència reflexiva. Excepte que l'objecte de la preferència ha d’estar prèviament fixat. Ja que l’objecte que es determina com a resultat de la deliberació és objecte que tria la preferència reflexiva. Així, cadascú deixa de preguntar-se com ha d’actuar quan ha portat el principi de l’acció fins a l’acció mateixa i a la part que dirigeix i governa dins d’un mateix; perquè aquesta és la que tria. Això és veu també clarament en les antigues constitucions, que Homer ens presenta; allà es veu com els reis anuncien les seves deliberacions i les seves intencions al poble.
Com que l'objecte de l'elecció és una de les coses en el nostre propi poder que es desitja després de la deliberació, la preferència reflexiva es pot definir com el desig reflexiu, segons la deliberació, de les coses que depenen només de nosaltres; perquè com que hem decidit com a resultat de la deliberació, ho desitgem d'acord amb la nostra deliberació.
Podem considerar, per tant, que hem descrit la preferència reflexiva en línies generals i hem establert la naturalesa dels seus objectes i el fet que es refereix als mitjans.


Ètica a Nicòmac, llibre III, capítol 4, §4

Termes del text que figuren al glossari de Aristòtil: